HOME  |  Actueel  |  Week van de Democratie als aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing 21 november

Week van de Democratie als aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing 21 november (31-07-2018)

Van 14 tot en met 21 november staan de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer een week lang in het teken van democratie. Op vrijdag 16 november is de Landelijke Dag van de Democratie en op woensdag 21 november zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen, na de herindeling. Redenen om in de Week van de Democratie te laten zien dat het belangrijk is om te gaan stemmen. Daarnaast laat de week zien dat democratie meer is dan stemmen en dat je ook op andere manieren actief en betrokken kan zijn. Groningen loopt landelijk voorop met experimenten lokale democratie en gebiedsgericht werken waarin bewoners meer zeggenschap hebben over hun wijk.

De Week van de Democratie is een nieuw en uniek initiatief in Nederland om bewoners van Groningen, Haren en Ten Boer te stimuleren om te gaan stemmen op 21 november. Tegelijk willen initiatiefnemers de gemeente Groningen, Haren en Ten Boer een podium bieden aan maatschappelijke organisaties en partijen voor het presenteren van andere vormen van democratie en participatie.

Inkijkje programma
In alle drie gemeenten worden activiteiten georganiseerd die met democratie te maken hebben. Er is aandacht voor de experimenten met zeggenschap in de wijk zoals Wijkdeal De Wijert en de Coöperatieve Wijkraad Oosterpark. In het Stadhuis van Groningen speelt theater Matzer een voorstelling die aanzet tot denken over je eigen betrokkenheid en politieke vernieuwing. De Stadsschouwburg komt met een vervolg op ‘De wijk de wereld’. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen geven hun kijk op de stand van de lokale democratie. Het Groninger Forum organiseert een debat met journalisten over persvrijheid en democratie. Wat doet nepnieuws met de samenleving en hoe beïnvloedt dat de onafhankelijke controle van de macht? Daarnaast komt het Groninger Forum met een lijsttrekkersdebat op maandag 19 november en de uitslagenavond op 21 november.

Pannenkoeken
Voor kinderen, jongeren en ‘first time-voters’ zijn er leuke activiteiten over democratie. Op het Stadhuis in Groningen kunnen leerlingen van groep 7 en 8 het spel Democracity spelen. In het programma is ruimte voor de kinderburgemeester, de kinderraad en de jongerenombudsman. Op locaties voor naschoolse opvang van de SKSG is aandacht voor democratie zoals met de vraag: eten we pannenkoeken of wortels vandaag? En is dat alleen een kwestie van de meeste stemmen gelden? Vanuit het Child Press Center verslaan kinderen elke dag de vele activiteiten van de Week van de Democratie.

Uitnodiging
Tijdens de Week van de Democratie kunnen organisaties en bewoners activiteiten organiseren die gelinkt zijn aan democratie. De gemeente faciliteert het podium en de communicatie. Mensen die willen meedoen en die een bijdrage willen leveren, kunnen zich aanmelden bij weekvandedemocratie@groningen.nl. Meer informatie staat op de website gemeente.groningen.nl/week-van-de-democratie.

Bezoekadres:

Raadhuisplein 10
9751 AN Haren Gn

Postadres:

Postbus 21
9750 AA Haren Gn

T: 14 050  
E: gemeente@haren.nl

Openingstijden

naar de facebook pagina van de Gemeente Haren Naar het Twitter-kanaal van de Gemeente Haren Naar de youtube pagina van de Gemeente Haren