HOME  |  Actueel  |  Update: nieuwe bijlage. De schaapskudde graast weer in de wijken

Update: nieuwe bijlage. De schaapskudde graast weer in de wijken (24-05-2018)

herder met zijn kudde

Vorig jaar hebben we voor het eerst de schapen laten grazen in de wijken. Mede omdat we veel enthousiaste reacties hierover hebben gekregen hebben we besloten dat dit jaar weer te doen. Ook dit jaar is de schaapskudde onderdeel van het groenbeheer in Haren. Het inzetten van de schaapskudde is een ecologische manier van groenbeheer. Het is niet direct goedkoper, maar ook niet duurder.

Het inzetten van schapen voor groenbeheer heeft verschillende voordelen: schapen kunnen op plekken komen waar machines niet bij kunnen en het is een leuk gezicht in het dorp. Veel inwoners vinden het erg leuk het Schoonebeeker schaap in hun wijk te zien grazen. Daarnaast zorgen de schapen voor meer biodiversiteit want de schapen dragen zaden in hun vacht mee en verspreiden zo allerlei plantensoorten, wat goed is voor bijvoorbeeld de bijen. Een bijkomend voordeel is dat de schapen ook exoten opruimen door het eten van onder andere de bereklauw die voor extreme huiduitslag kan zorgen en Japans knoopkruid, een plant die sterk woekert.

 

Schaapherder Nico Buitenkamp heeft zijn kudde verdeeld in drie kleinere kuddes zodat er op meer plaatsen tegelijk gegraasd kan worden. Zo nu en dan zult u Nico met zijn hond tegen komen als er een kudde wordt verplaatst. Als de kudde de plek heeft bereikt waar ze gaat grazen, worden er flexnetten omheen gezet. Deze flexnetten staan onder een lage stroom. Deze netten worden onder andere geplaatst om te voorkomen dat de schapen de weg op lopen.

Als de schapen vertrokken zijn van een plek zorgt het team Woonomgeving ervoor dat de paden zo snel mogelijk worden schoongeveegd.

 

In de bijlage ziet u een kaart waarop de plaatsen zijn aangegeven waar gemaaid wordt en waar de schapen het gras kort houden. De groene vlakken op de kaart geven aan waar er machinaal gemaaid wordt en de gele vlekken geven aan waar de schapen grazen gaan. Het getal wat erbij staat geeft aan hoe vaak de kudde op die plek zal zijn het komende seizoen.

 

Heeft u vragen over de schapen dan kunt u contact opnemen met de schaapherder Nico Buitenkamp via telefoonnummer 06 1305 2145. Meer over Nico Buitenkamp vindt u op zijn website.

Bezoekadres:

Raadhuisplein 10
9751 AN Haren Gn

Postadres:

Postbus 21
9750 AA Haren Gn

T: 14 050  
E: gemeente@haren.nl

Openingstijden

naar de facebook pagina van de Gemeente Haren Naar het Twitter-kanaal van de Gemeente Haren Naar de youtube pagina van de Gemeente Haren