HOME  |  Actueel  |  Kunstgrasvelden De Groenenberg en De Koepel veilig

Kunstgrasvelden De Groenenberg en De Koepel veilig (24-01-2017)

De kunstgrasvelden van sportparken ‘De Groenenberg’ in Glimmen en ‘De Koepel’ in Haren zijn veilig. Er kan verantwoord op gespeeld worden, blijkt uit onderzoek naar het rubbergranulaat dat op de velden is gebruikt.

Aanleiding voor het onderzoek

De resultaten volgen enkele weken na de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek wat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de periode oktober tot en met december 2016 heeft uitgevoerd. De minister gaf opdracht voor dit onderzoek naar aanleiding van de maatschappelijke onrust die ontstond na de Zembla-uitzending ‘Gevaarlijk Spel’ van 5 oktober jl. Tijdens deze uitzending kwam naar voren dat het spelen op kunstgras verhoogde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Bezorgdheid in Haren

Ook in de gemeente Haren leidde de uitzending tot onrust en bezorgdheid bij sportclubs, spelers en ouders van jeugdspelers. Het type rubbergranulaat waarnaar werd verwezen in Zembla ligt namelijk op de kunstgrasvelden van sportparken ‘De Koepel’ in Haren en ‘De Groenenberg’ in Glimmen. Nader onderzoek in opdracht van en aangeboden door de autobandenbranche (rubbergranulaat is gemaakt van autobanden) wijst nu echter uit dat het rubbergranulaat op de velden voldoet aan de gestelde normen en keurmerken. Daarmee is het veilig op deze velden te spelen.

Wethouder Sloot op korte termijn in gesprek met clubs

Verantwoordelijk wethouder Mariska Sloot gaat op korte termijn met de betrokken clubs om tafel om de conclusies van het meest recente onderzoek te bespreken.

Meer informatie

Voor meer informatie over rubbergranulaat en het gebruik ervan op kunstgrasvelden verwijzen wij u naar de websites van het RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG): www.rivm.nl en www.vsg.nl. De veel gestelde vragen over rubbergranulaat, het effect ervan op gezondheid en milieu en het recente onderzoek vindt u ook op de website van het RIVM. Daarnaast vindt u hieronder het onderzoeksrapport van het RIVM en de publiekssamenvatting ervan, evenals de resultaten van het onderzoek naar het rubbergranulaat op de velden van sportparken ‘De Groenenberg’ en ‘De Koepel’.  

Bezoekadres:

Raadhuisplein 10
9751 AN Haren Gn

Postadres:

Postbus 21
9750 AA Haren Gn

T: 14 050  
E: gemeente@haren.nl

Openingstijden

naar de facebook pagina van de Gemeente Haren Naar het Twitter-kanaal van de Gemeente Haren Naar de youtube pagina van de Gemeente Haren