HOME  |  Actueel  |  De haan is van de Nicolaaskerk gehaald

De haan is van de Nicolaaskerk gehaald (30-01-2018)

medewerker gemeente houdt de haan vast

Afgelopen vrijdag verdween in de loop van de dag de mist. En daar bleef het niet bij, de haan op de kerktoren verdween ook…

Al sinds de 13e eeuw staat in ons dorp de dorpskerk van Haren, officieel de Nicolaaskerk. Sindsdien is er het een en ander met de toren gebeurd. Zo is deze meerdere malen afgebrand. Onder andere in 1465 en 1501. De toren heeft nu een hoge spits met vier topgevels, maar dit is niet altijd zo geweest. Pas in 1914 is het zadeldak met twee topgevels vervangen door de huidige hoge spits. Vermoedelijk heeft er lang geleden wel een spits op gezeten die vergelijkbaar is met de huidige spits.

In de toren hangt een klok uit 1698 die tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog is ontvreemd. Nadat deze was teruggevonden moest deze vanwege beschadiging worden omgegoten.

Niet alleen de klok is een tijd zoek geweest. De afgelopen week bleek dat ook de voorloper van de huidige haan een flinke reis gemaakt heeft (bron: Harendekrant). Nadat het kruis bezweek tijdens een storm in 1972 is deze van de kerk afgehaald. De oude haan was na 60 jaar trouwe dienst aan het einde van zijn kunnen. Hij is nooit verguld geweest en waarschijnlijk ooit door een kogel getroffen. De haan is in het bezit gekomen van een oud inwoner van Glimmen die vervolgens naar Amerika emigreerde. De haan ging mee en werd op zijn huis in Amerika geplaatst. Na 30 jaar in weer en wind te hebben gestaan heeft de eigenaar hem persoonlijk terug gebracht naar Haren.

In 1974 kwam er een nieuwe haan van koperslagwerk en een nieuw Grieks kruis van smeedwerk op de torenspits. In dit zelfde jaar vraagt schilder Cor Buist of de gemeente een geschenk wil aanvaarden in de vorm van verguldwerk van de torenhaan met bladgoud, omdat “december de maand is van de relatiegeschenken”. Het geschenk wordt na enig overleg aanvaard.

Afgelopen vrijdag werd in de mist, de haan en het Griekse kruis met een mobiele torenkraan van de kerktoren afgehaald. De haan draaide niet meer met de wind mee en het kruis stond niet meer recht op de toren.

Na het nodige onderhoud zal alles terug geplaatst worden. Vroeger werd in de bol onder de haan vaak de bouwtekening van de kerk gestopt. Bij brand bleef deze bol vaak wel bewaard. Zo stelde men zeker dat het gebouw kon worden herbouwd. Wie weet wat wij aan zullen treffen in onze ‘gouden’ bol.  

Bezoekadres:

Raadhuisplein 10
9751 AN Haren Gn

Postadres:

Postbus 21
9750 AA Haren Gn

T: 14 050  
E: gemeente@haren.nl

Openingstijden

naar de facebook pagina van de Gemeente Haren Naar het Twitter-kanaal van de Gemeente Haren Naar de youtube pagina van de Gemeente Haren