HOME  |  Actueel  |  Bladruimen 2017/2018

Bladruimen 2017/2018 (21-12-2017)

Bult met gevallen bladeren in de berm

Het hele jaar door werken de medewerkers van bureau Woonomgeving hard aan een prettig leefklimaat in de gemeente. In het najaar, wanneer het blad weer van de bomen valt, gaan veel aandacht en tijd naar het schoonhouden van de straten en voetpaden. Dit is klus waarbij veel materieel en mankracht wordt ingezet om de wegen veilig en begaanbaar te houden. Vanaf de maand december gaan we met een uitgebreide ploeg de woonstraten door om ook het blad van de voetpaden en het gras te verwijderen. In deze ronde nemen we al het blad mee wat afkomstig is van de gemeentelijke bomen. Wanneer veel blad van deze gemeentelijke bomen in uw tuin valt kunt u dit in de groenstroken langs de weg leggen. De bladruimers van de gemeente nemen deze bladeren dan in hun ronde mee.

Voorwaarden

Om deze enorme klus goed uit te kunnen voeren en uw straat veilig en begaanbaar te houden hebben we een aantal voorwaarden opgesteld:

  • Op verzoeken om de bladbulten eerder op te ruimen dan onze planning wordt in principe niet ingegaan.
  • Uit ervaring is gebleken dat begin december alle bladeren van de bomen zijn. U kunt tot 31 december het blad (niet tegen bomen en andere obstakels) in de berm langs de weg deponeren, de gemeente neemt deze bladeren mee.
  • Deze regeling is enkel voor het blad dat afkomstig is van gemeentelijke bomen, overig tuinafval mag niet aan de weg worden aangeboden. Dit wordt beschouwd en behandeld als een illegale storting.
  • Hopen die na 31 december aan de straat worden gevormd neemt de veegploeg niet meer mee, deze worden dan beschouwd en behandeld als een illegale storting.


Planning

De planning loopt dit jaar anders dan andere jaren. Dit komt door de krappe bezetting en de zeer natte weersomstandigheden. Zoals u al heeft kunnen zien is op verschillende locaties al een bladronde geweest en zijn we nu bezig met het bladruimen in Oosterhaar. Vanaf januari ruimen we het blad eerst in Glimmen, vervolgens in Haren, dan in Noordlaren en tot slot in Onnen. Wij verwachten in maart de bladronde te hebben afgerond.

Alternatief

Tot slot nog een tip voor een alternatieve oplossing voor het gevallen blad: bij het Bureau Woonomgeving aan de Van Maerlantlaan 1 zijn compostvaten verkrijgbaar voor een bedrag van: € 35,- Met deze vaten kunt u uw tuinafval zelf composteren en weer gebruiken als bemesting van uw tuin. Deze compostering is een kleine inspanning maar bespaart u veel afval en levert erg veel op voor uw tuin. Mocht u nog vragen hebben over het opruimen van het blad of over compostering van uw tuinafval dan kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 050.

Bezoekadres:

Raadhuisplein 10
9751 AN Haren Gn

Postadres:

Postbus 21
9750 AA Haren Gn

T: 14 050  
E: gemeente@haren.nl

Openingstijden

naar de facebook pagina van de Gemeente Haren Naar het Twitter-kanaal van de Gemeente Haren Naar de youtube pagina van de Gemeente Haren