In gesprek met Piet en Stieneke Teune

Mooi Haren
HOME  |  Verhalen  |  In gesprek met Piet en Stieneke Teune

In gesprek met Piet en Stieneke Teune

Piet Teune op zijn balkon

Zwaaien

Piet Teune is samen met zijn vrouw Stieneke de eigenaar van een appartement aan de Irisweg in Haren. Vanuit de woonkamer hebben ze vrij uitzicht op de winkels aan het Anjerplein. Of Anjerboulevard, zoals Piet het met enige trots noemt. Piet en Stieneke hebben het dan ook erg naar hun zin. ‘We hebben hier alles, zijn van alle gemakken voorzien. Je hoort niks van buiten en we kunnen heerlijk naar buiten kijken.’ aldus Piet. Meerdere malen per dag wordt er naar Piet gezwaaid door voorbijgangers en hij zwaait altijd met veel plezier terug. Piet is dan ook voor veel inwoners een bekend gezicht.

Berekening op een sigarenkistje

35 jaar lang runde Piet samen met Stieneke een kapsalon aan de Molenkampsteeg. Honderden Harenaren hebben bij hen in de stoel gezeten voor het knippen van de puntjes of een compleet nieuwe coupe. Het was altijd hard werken. Maar of dat nog niet genoeg was, hielp Piet af en toe ook een vriend met de verkoop van brandverzekeringen. Hij vond het erg leuk om dat erbij te doen en berekeningen werden gemaakt op een sigarendoosje. Maar er werden steeds strengere eisen gesteld aan assurantieadviseurs. Met heel veel doorzettingsvermogen heeft Piet daarom uiteindelijk het diploma Assurantie B behaald. Want, zoals Piet zelf zegt: ‘Ik ben geen man van de boeken, maar een man van de praktijk.’ In 2002 zijn Piet en Stieneke resoluut gestopt met het kappersvak en is de kapsalon verkocht. Piet heeft zich vanaf toen volledig gewijd aan het verkopen van verzekeringen en hypotheken; Assurantiekantoor P. Teune was een feit.

Een actief leven

Na omzwervingen via Groningen, Hoogezand en Glimmen wonen Piet en Stieneke nu 37 jaar in Haren. Trots zijn ze op hun twee dochters en drie kleindochters van zeven, zes en vier jaar. Sinds hun pensionering, in april 2016, passen ze regelmatig op de meisjes. Maar daar blijft het niet bij. ‘Ik kan niet stilzitten.’ zegt Piet. Zijn agenda staat dan ook vol met afspraken, feestjes en activiteiten. Hij zit bij een koor, gaat naar klaverjassen, toneel, gymnastiek, heeft een volkstuintje en gaat één keer per week samen met Stieneke zwemmen in de Scharlakenhof. En dan is hij ook nog vicevoorzitter van de Vereniging van Eigenaren van de flat waarin ze wonen. Daarnaast is Stieneke al ruim dertig jaar vrijwilligster in Beatrixoord en zijn ze gevraagd als kostersechtpaar bij Dilgtoord.. Maar samen ‘even’ boodschappen doen is er niet bij. De afstand die in een paar minuten afgelegd kan worden duurt doorgaans wel een half uur tot drie kwartier door alle praatjes die onderweg worden gemaakt.

Piet is er even niet

Als het aan Piet ligt blijft hij tot zijn einde in het mooie, lichte appartement wonen. Tot die tijd profiteert hij volop van het rijke verenigingsleven. Maar Piet weet dat het buiten Haren ook best mooi is. Toen Piet vorig jaar met pensioen ging kregen hij en Stieneke een reis naar Indonesië cadeau. Dat is zeer goed bevallen. Zo goed, dat  nog een paar verre reizen maken hoog op het wensenlijstje staat. Naar Rusland of Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Dus als u Piet een poosje niet tegenkomt in het dorp, wees gerust, hij is dan vast even op reis.

Top