In gesprek met Jeroen de Grijs

Mooi Haren
HOME  |  Verhalen  |  In gesprek met Jeroen de Grijs

In gesprek met Jeroen de Grijs

Jeroen de Grijs, fietstend op de mountainbike door het bos

Hoe een fietstocht naar Haren(D) uitmondde in een wielerklassieker vanaf Haren(NL)

Jeroen de Grijs is lid van de vliegclub in het Duitse Haren. Regelmatig pakt hij de fiets om de afstand van 70 kilometer te overbruggen. Het viel Jeroen op dat het gebied dat hij doorkruiste erg mooi is. “Jammer dat veel mensen zich hier niet bewust van zijn. Wat zou het mooi zijn als anderen dit ook zien en er van kunnen genieten.” aldus Jeroen. Het bleef niet bij deze gedachten en Jeroen ging met het idee aan de slag. Met als resultaat dat in 2013 de eerste fietstoertocht Haren-Haren een feit was.

Met elke kilometer zijn we bezig

De afstanden die gefietst kunnen worden zijn 150 en 100 kilometer (de Lange Haren). De start en finish zijn aan de Kerkstraat. Jeroen vertelt dat kwaliteit voor alles komt. “Daarom wordt er gekeken naar zoveel mogelijk autoluwe stukken in het parcours en goed wegdek. Maar minstens zo belangrijk is al het moois dat is te zien onderweg. Het is dan ook de bedoeling dat de deelnemers niet alleen maar knetterhard fietsen maar dat ze zien hoe mooi en bijzonder onze eigen directe omgeving is. Een gebied waar we trots op mogen zijn.” Haren ligt aan het begin van de Hondsrug en is daarmee onderdeel van het Geopark. Jeroen kan er uren over vertellen en is inmiddels ook officieel ambassadeur voor het Geopark.

De Gele Fiets Award

Haren-Haren is één van de winnaars van ‘De Gele Fiets Award 2017’. Dit betekent dat Stichting Haren-Haren als drijfveer wordt gezien achter het succes van Drenthe en Groningen als fietsprovincies. Ook zijn ze genomineerd voor ‘De Gouden Fiets Award’ en is de stichting, samen met vele andere verenigingen, actief om het fietsen nog populairder te maken in onze regio.Verder heeft Haren-Haren van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) een drie sterrenwaardering gekregen. Dit houdt in dat ze ‘uitstekend’ scoren op de tien criteria. En, niet onbelangrijk, zijn ook veel deelnemers vol lof over de route en de organisatie. Deze waarderingen hebben landelijk veel positieve publiciteit voor de toertocht opgeleverd. Maar geen toertocht zonder de inzet van vrijwilligers. Waardering voor alle vrijwilligers staat dan ook hoog in het vaandel bij de organisatoren van Haren-Haren. Want er moet nogal wat gebeuren voor, tijdens en na zo’n groot evenement; opbouw van de start/finish, EHBO-posten, verzorgingsposten (voor mens én fiets) en verkeersregelaars.

Droom

Jeroen is er dan ook trots op dat elk jaar meer deelnemers én vrijwilligers zich aanmelden. Met de editie van 2017 hoopt hij de grens van 1.000 deelnemers te overschrijden. Nieuw dit jaar is de deelname van handbikers. Daarnaast droomt hij ervan dat er tijdens Haren-Haren ook een startpunt komt in het Duitse Haren. Met als doel dat ook de Duitsers kunnen ervaren hoe mooi en bijzonder de omgeving is tussen deze twee steden met dezelfde naam.

Met zweet en een glimlach op de kop over de finish

De organisatie van Haren-haren bestaat uit 12 personen en zij benadrukken dat de tocht vooral leuk moet zijn. Dat de mensen de tijd nemen om om zich heen te kijken en te genieten van wat ze zien. Samen met alle vrijwilligers zorgen zij er voor dat de randvoorwaarden goed zijn. De route, de verzorging en muziek tijdens de start en finish. Er is één element waar ze geen invloed op hebben; het weer. De afgelopen jaren werden ze geplaagd door heftige onweersbuien en tropische temperaturen. Maar Jeroen weet dat zolang de deelnemers met zweet en een glimlach op de kop over de finish komen, de tocht geslaagd is.

Zondag 2 juli 2017 vindt de vijfde editie plaats. Fiets het en ontdek het!

Top