In gesprek met Jan Broekman

Mooi Haren
HOME  |  Verhalen  |  In gesprek met Jan Broekman

In gesprek met Jan Broekman

Jan Broekman aan het sjoelen

Van kroeg tot buurthuis

Al ruim 65 jaar fungeert de Mellenshorst aan de Waterhuizerweg 36 als buurthuis. Daarvoor was het een kroeg, totdat de buurtvereniging er in trok. Tegenwoordig is het dorpshuis ondergebracht in een stichting. Sinds zes jaar is Jan Broekman er de beheerder en initiator van vele activiteiten.

Weg met de vitrages

Toen Jan zes jaar geleden beheerder werd liep het buurthuis niet zo goed. Er was (te) weinig activiteit. Mensen wisten maar mondjesmaat de weg te vinden naar de Mellenshorst. Door de altijd gesloten vitrages was voor voorbijgangers ook letterlijk niet zichtbaar wat er zich binnen afspeelde. Jan begon daarom met het verwijderen van deze vitrages. Elke voorbijganger kon nu de mooie lichte ruimtes zien en worden geïnspireerd door de activiteiten die zichtbaar waren geworden.

Dagelijkse activiteit

Jan stroopte de mouwen op en ging aan de slag om meer activiteiten te organiseren en buurtbewoners hiervoor te interesseren. En met succes. Bijna dagelijks vinden er nu één of meerder activiteiten plaats in de Mellenshorst. Mensen komen o.a. om er yoga te beoefenen, te sjoelen, klaverjassen, een potje bingo te spelen, een cursus te volgen of te vergaderen. Omdat Jan dat allemaal niet alleen kan bolwerken, het is nu eenmaal geen 9 tot 5 baan, wordt hij bijgestaan door een vaste groep vrijwilligers en schoonzus/rechterhand Geke. Daarnaast  organiseert Jan regelmatig een activiteit zoals een filmavond of een lezing. Dit gebeurt in goede samenwerking met buurtvereniging Ons Belang. Jan zijn creatieve vrouw verzorgt de aankleding van de ruimtes, vaak met een thema zoals bijvoorbeeld Pasen of Kerst.

NOVO

Medewerkers van NOVO zijn ook actief bij de Mellenshorst. Iedere woensdag vullen zij daar hun dagbesteding in. Ze ondersteunen bij activiteiten en bereiden de lunch voor. Deze lunch is speciaal voor buurtbewoners die het gezellig vinden om samen met andere buurtbewoners te eten en een praatje te maken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden en betalen hiervoor vijf euro. Jan geeft aan dat er ruimte is voor meer deelnemers.

Jongeren interesseren

Veel buurt- en dorpshuizen hebben het stempel dat het iets is voor ‘ouderen’. Daar ziet Jan dan ook voor de komende jaren een uitdaging in ;het interesseren van jongeren (16-50 jaar) voor activiteiten en het buurthuis onder de aandacht brengen als sociale ontmoetingsplaats. In overleg met Torion wordt gekeken naar een andere invulling van het jeugdhonk. Nu vermaken 18-plussers zich één keer in de twee weken in het honk. Jan onderzoekt de mogelijkheden voor de jongere jeugd zoals frisparty’s en knutselmiddagen. Het mooiste zou zijn als de jongeren zelf meedenken. Maar het valt niet mee hen te bereiken. Met behulp van de sociale media is er in ieder geval een stap in de goede richting gezet. Twitter: @BuurthuisOH Facebook: via Harense Toestanden.

Het buurthuis staat weer op de kaart

Ondanks dat Jan graag ziet dat er meer jongeren komen en meer vrijwilligers ook heel welkom zijn, overheerst de trots. Trots op het feit dat het buurthuis weer op de kaart staat en financieel gezond.is. Dat heeft hij in de afgelopen zes jaar toch maar mooi bereikt.

Top