In gesprek met Henk Abbring

Mooi Haren
HOME  |  Verhalen  |  In gesprek met Henk Abbring

In gesprek met Henk Abbring

Het oude gemeentehuis aan de Rijksstraatweg

Het hele land door

’s Morgens om vier uur met een volgeladen vrachtwagen, vanaf Noordlaren, op pad richting Den Haag, Breda of een andere plaats ergens in Nederland. Was de lading gelost dan belde je vanaf het bedrijf met het thuisfront waar je dan heen moest. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw reed Henk Abbring op één van de zeven vrachtwagens van zijn vader het hele land door. Tegenwoordig staat de toercaravan klaar voor vertrek op de oprit. Als de vakantie aanbreekt kunnen Henk en zijn vrouw de auto er voor koppelen en zo wegrijden.

Met de burgemeester op pad

In 1981 ging Henk aan het werk bij de gemeente Haren. De eerste vijftien jaar zat hij ook weer veel bij de weg als chauffeur/belader bij de reinigingsdienst. De toenmalige burgemeester Arjen Gerritsen heeft hij nog een dag mee op sleeptouw genomen om hem alle steegjes, straten en bijzondere plekken van de gemeente te laten zien. De tweede vijftien jaar werkte Henk als bode. ‘Dat was de mooiste tijd.’ zegt Henk. ‘Het werk was afwisselend, ik had veel met mensen te maken en heb mooie, gekke en leuke dingen meegemaakt. Op een gegeven moment had burgemeester Klaas Weide bedacht dat alle bodes in uniform moesten. Dat was een goed idee, want waar soms enige dwang nodig was om vervelende mensen het gemeentehuis uit te zetten was, en is, nu vaak het even langslopen in uniform al genoeg.’

Met pensioen maar genoeg te doen

Na dertig jaar met veel plezier gewerkt te hebben bij de gemeente en 32 jaar als vrijwilliger bij de brandweer, besloot Henk in 2011 met (vervroegd) pensioen te gaan. Vanaf toen kon hij zich helemaal wijden aan zijn hobby; oude foto’s en ansichtkaarten van voornamelijk dorpen uit de gemeente Haren. Veel materiaal uit de archieven van de gemeente had Henk al gekopieerd, gedocumenteerd en bewaard in mappen. Nu heeft hij via de historische vereniging de beschikking over een scanapparaat en een fotobewerkingsprogramma en wordt alles digitaal opgeslagen.

Verhalen van vroeger

Honderden foto’s, ansichtkaarten en krantenartikelen zijn er al door Henk zijn handen gegaan en er liggen nog honderden te wachten om uitgezocht te worden. Veel van de foto’s heeft hij gekregen, bijvoorbeeld via fotoalbums uit erfenissen. Ook heeft Henk foto’s en ansichtkaarten gekocht op verzamelbeurzen. Nu is het de uitdaging om er achter te komen wat er precies op al die foto’s staat. Gelukkig heeft hij nog een aantal oude inwoners uit de gemeente kunnen vragen naar hun verhalen, zoals een chauffeur die meelrijder was geweest of zijn oude oom. Maar de spoeling wordt natuurlijk steeds dunner.

Doorvertellen

Henk weet inmiddels zelf ook veel verhalen te vertellen bij de foto’s. Zoals de ansichtkaarten van de familie Timmerman; zij huurden een fotograaf in en lieten hem foto’s maken van straten en winkels. Van die foto’s werden dan weer ansichtkaarten gemaakt. Voorwaarde was wel dat ook de hele familie (vader, moeder en tien kinderen) op de foto moesten. Verder heeft Henk foto’s van bijvoorbeeld de paardentram, de watermolen die nu in het openluchtmuseum in Arnhem staat en de oudste boerderij in Noordlaren. Henk wordt ook met enige regelmaat uitgenodigd door bijvoorbeeld de Vrouwen van Nu om zijn foto’s te laten zien. Binnenkort gaat hij daarvoor naar Noordlaren en wordt de presentatie gecombineerd met een wandeling door het dorp langs de plekken van vroeger. Het is nog een hele klus om de juiste foto’s er bij te zoeken. De caravan staat nog wel een tijdje werkloos op de oprit.

Top