In gesprek met Frans en Wilma Reinhart

Mooi Haren
HOME  |  Verhalen  |  In gesprek met Frans en Wilma Reinhart

In gesprek met Frans en Wilma Reinhart

Witte orchideen

Een uit de hand gelopen hobby

Al ruim vijftig jaar heeft Frans Reinhart iets met orchideeën. ‘Het is een uit de hand gelopen hobby geworden.’ vertelt zijn vrouw Wilma. Toen Frans in 1994 de kans kreeg van zijn hobby zijn werk te maken, hoefde hij daar dan ook niet lang over na te denken. Sindsdien runt hij de orchideeënkwekerij aan de Westerveen 16 in Haren.

Kunst in de kas

Een deel van de kassen wordt in beslag genomen door de ruim 10.000(!) soorten orchideeën die Frans zelf kweekt. Maar in het kassencomplex van Reinhart is veel meer te zien en te beleven dan alleen orchideeën. In de beginjaren werden er naast orchideeën ook anthuriums gekweekt. Nu is dit kasgedeelte van 3.000m2 gevuld met heel andere zaken. Particulieren (veelal vrienden van Frans en Wilma) mogen er hún uit de hand gelopen hobby’s tentoonstellen. Deze hobby’s variëren van o.a. schilderijen, glasmozaïeken en eierkunst tot koikarpers en volières met verschillende soorten vogels. Veel van de kunst is te koop en bezoekers kunnen er ook workshops volgen.

Een leuk uitje

Buiten is er een grote tuin, een oase van rust, grenzend aan het Scharlakenbos. Daar groeit bamboe, bananenbomen en diverse andere soorten bomen. Daarnaast is in één van de kassen een tropisch ogende binnentuin aangelegd. Via het (rolstoelvriendelijke) wandelpad kan je er genieten van o.a. de vele orchideeën uit de privécollectie van Frans. Ook is er een zithoek waar bezoekers een kopje koffie kunnen drinken en genieten van het gezellige gezang van de vogels. Hier wordt dan ook regelmatig gebruik van gemaakt door bijvoorbeeld de Vrouwen van Nu en bewoners van verzorgingstehuizen. De tuinen en kassen zijn vrij toegankelijk. Tegen een kleine vergoeding is het mogelijk door een gids rondgeleid te worden. Ook doet Reinhart ieder jaar mee aan “Kom in de Kas’.  

paarse orchideen

Onderscheidend vakmanschap

Frans houdt zijn kennis op peil door veel te lezen, tentoonstellingen te bezoeken en ervaringen uit te wisselen op forums. Maar wat onderscheidt de kwekerij van Frans en Wilma nu van andere kwekerijen? Waar veel orchideekwekerijen veel hectares van hetzelfde soort kweken, kweekt Reinhart juist heel veel verschillende soorten. En dat is precies wat hen onderscheidt; een relatief kleine kwekerij maar wel met een groot en gevarieerd aanbod. Daarnaast vinden Frans en Wilma het belangrijk dat er ruimte is voor persoonlijke aandacht voor iedere bezoeker. En goede voorlichting aan de klant over de verzorging van de orchideeën vinden ze heel vanzelfsprekend. Hun klanten komen dan ook uit het hele land. Meer informatie vindt u op www.reinhartorchideeen.nl.

Top