Verhalen

Mooi Haren
HOME  |  Verhalen

Verhalen

 • In gesprek met Henk Abbring

  Het oude gemeentehuis aan de Rijksstraatweg

  Het hele land door

  ’s Morgens om vier uur met een volgeladen vrachtwagen, vanaf Noordlaren, op pad richting Den Haag, Breda of een andere plaats ergens in Nederland. Was de lading gelost dan belde je vanaf het bedrijf met het thuisfront waar je dan heen moest. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw reed Henk Abbring op één van de zeven vrachtwagens van zijn vader het hele land door. Tegenwoordig staat de toercaravan klaar voor vertrek op de oprit. Als de vakantie aanbreekt kunnen Henk en zijn vrouw de auto er voor koppelen en zo wegrijden.

  Lees verder
 • In gesprek met Kees Boele

  Kees Boele met zijn camera met telescooplens in handen

  Man met een passie

  Een man met een passie is een goede omschrijving voor bioloog Kees Boele. Zeven dagen per week is hij bezig met ‘iets’ wat met de natuur te maken heeft. Zo is hij als enige (freelance) docent Biologie aangesloten bij de Seniorenacademie. Geeft hij vanuit zijn eigen bedrijf, Natuurpresentaties, zes cursussen per jaar, wordt hij gevraagd als gastdocent, geeft presentaties door het hele land en verblijft vijf weken per jaar in Chur (Zw) waar hij wandelingen begeleidt. Maar ook met veel plezier werkt hij voor het  Drents landschap en neemt mensen op excursie om muizen te vangen, slangen te zoeken of vogels te spotten. En hij draait zijn hand ook niet om voor het vertellen van historische verhalen, is hij de huisbioloog bij Radio 5 en werkt hij in de zomer voor de Vlinderstichting. Daarnaast vindt Kees nog tijd om te schrijven; hij werkte mee aan het boek Haren Verbeeld en schreef van 2012 tot en met 2015 wekelijk een column voor het Harener Weekblad. Een selectie van deze columns, gecombineerd met 12 wandelroutes, ligt in boekvorm klaar om uitgegeven te worden.

  Lees verder
 • In gesprek met Wouter Nijland

  schilders bezig met het maken van een portret in een schildersatelier

  Leefplaats

  Wouter Nijland werkt voor CareX en woont met zijn vrouw/collega Nikki en drie kinderen in de Biotoop. CareX zet zich in om leegstand te vervangen door maatschappelijk, zinvol gebruik. Op een terrein van acht hectare, aan de Kerklaan in Haren, staan zeven gebouwen die vroeger door de RUG werden gebruikt als biologisch centrum voor de studie Levenswetenschappen. In 2011 nam CareX de panden in bruikleen en sinds 2013 worden ze gehuurd. Biotoop betekent ‘leefplaats’ en dat is precies wat het is. Een plek om te wonen en/of te werken. Er was gelijk veel belangstelling van mensen om hun intrek te nemen in de Biotoop. Bij de start hebben Wouter en zijn collega’s flink gepuzzeld. ‘Ondernemers die tijdens hun werk lawaai maken kwamen bij elkaar in een gang. Gezinnen met kleine kinderen plaatsten we niet naast iemand die nachtdiensten draait. “Zo zoeken we voor iedereen de beste plek” vertelt Wouter.

  Lees verder
 • In gesprek met Piet en Stieneke Teune

  Piet Teune op zijn balkon

  Zwaaien

  Piet Teune is samen met zijn vrouw Stieneke de eigenaar van een appartement aan de Irisweg in Haren. Vanuit de woonkamer hebben ze vrij uitzicht op de winkels aan het Anjerplein. Of Anjerboulevard, zoals Piet het met enige trots noemt. Piet en Stieneke hebben het dan ook erg naar hun zin. ‘We hebben hier alles, zijn van alle gemakken voorzien. Je hoort niks van buiten en we kunnen heerlijk naar buiten kijken.’ aldus Piet. Meerdere malen per dag wordt er naar Piet gezwaaid door voorbijgangers en hij zwaait altijd met veel plezier terug. Piet is dan ook voor veel inwoners een bekend gezicht.

  Lees verder
 • In gesprek met Frans en Wilma Reinhart

  Witte orchideen

  Een uit de hand gelopen hobby

  Al ruim vijftig jaar heeft Frans Reinhart iets met orchideeën. ‘Het is een uit de hand gelopen hobby geworden.’ vertelt zijn vrouw Wilma. Toen Frans in 1994 de kans kreeg van zijn hobby zijn werk te maken, hoefde hij daar dan ook niet lang over na te denken. Sindsdien runt hij de orchideeënkwekerij aan de Westerveen 16 in Haren.

  Lees verder
 • In gesprek met Jan Broekman

  Jan Broekman aan het sjoelen

  Van kroeg tot buurthuis

  Al ruim 65 jaar fungeert de Mellenshorst aan de Waterhuizerweg 36 als buurthuis. Daarvoor was het een kroeg, totdat de buurtvereniging er in trok. Tegenwoordig is het dorpshuis ondergebracht in een stichting. Sinds zes jaar is Jan Broekman er de beheerder en initiator van vele activiteiten.

  Lees verder
 • In gesprek met Jeroen de Grijs

  Jeroen de Grijs, fietstend op de mountainbike door het bos

  Hoe een fietstocht naar Haren(D) uitmondde in een wielerklassieker vanaf Haren(NL)

  Jeroen de Grijs is lid van de vliegclub in het Duitse Haren. Regelmatig pakt hij de fiets om de afstand van 70 kilometer te overbruggen. Het viel Jeroen op dat het gebied dat hij doorkruiste erg mooi is. “Jammer dat veel mensen zich hier niet bewust van zijn. Wat zou het mooi zijn als anderen dit ook zien en er van kunnen genieten.” aldus Jeroen. Het bleef niet bij deze gedachten en Jeroen ging met het idee aan de slag. Met als resultaat dat in 2013 de eerste fietstoertocht Haren-Haren een feit was.

  Lees verder
 • In gesprek met sportcoach Bas Veldman

  Bas Veldman tijdens het NK Knikkeren tijdens het toespreken van de kinderen

  Sporten is leuk!

  ‘Sporten en bewegen is leuk!’ zegt Bas Veldman vol overtuiging. Bas werkt bij het Huis voor de Sport Groningen en is sinds 1 maart 2014 dé sportcoach voor de gemeente Haren. In de afgelopen drie jaren zijn er binnen de gemeente veel initiatieven op sportgebied ontstaan waar hij een grote aandeel in heeft. Daarin wordt hij ondersteunt door een groep studenten Sportmanagement van het Instituut voor Sportstudies. Naast sportcoach zijn is Bas ook betrokken bij sport- en beweegtrajecten als Sportdorp Glimmen, BFit Guyotschool en een beweegproject bij de NOVO.

  Lees verder
Top