Noordlaren

Mooi Haren
HOME  |  Dorpen in Beeld

Noordlaren

In het dorp Noordlaren staan veelal oudere, karakteristieke woningen en boerderijen in een oase van groen, met een knusse kern. Met ruim 500 inwoners is Noordlaren het kleinste dorp binnen de gemeente Haren. Er is een prachtig haventje en het Noordlaarderbos is een bezoek meer dan waard, evenals het hunebed. Noordlaren mag dan klein zijn, de inwoners zijn groots in het organiseren van allerlei activiteiten om het dorp bruisend en levendig te houden. Denkt u alleen maar aan de jaarlijkse strijd om de eerste marathon op natuurijs te kunnen organiseren!

 • afbeelding
  Wegwijzer

  Wegwijzer met diverse fietsroutes.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Hunebed

  Ten zuidwesten van Noordlaren ligt het Hunebed G1. Het Hunebed ligt in een bosje dat via een zandweg (De Weg Naar Het Hunebed) vanuit het dorp is te bereiken. Het Hunebed is oorspronkelijk groter geweest. Er resteren nog twee dekstenen, waarvan een opvallend groot is. Het is het enige echte Groningse Hunebed.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Haventje

  Het haventje van Noordlaren, ligt achter de Bartholomeuskerk. Vanuit het haventje kan via de Noordlaardervaart naar het Zuidlaardermeer worden gevaren.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Dorpshuis De Hoeksteen

  In het centrum van het dorp, tegenover de kerk, staat het dorpshuis De Hoeksteen. Het dorpshuis wordt beheerd door Stichting Dorpshuis De Hoeksteen. In De Hoeksteen vinden talloze activiteiten, zoals seniorengymnastiek, Pilates en exposities plaats. Diverse verenigingen houden er hun vergaderingen en bijeenkomsten. Kaart- en sjoelavonden vinden maandelijks plaats, en bij verkiezingen dient De Hoeksteen als stemlokaal.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Bartholomeuskerk

  De Bartholomeuskerk. In Noordlaren stond eerst een houten kerkje. Omstreeks 1300 is men begonnen met de bouw van een stenen kerk.

  foto: Peter Jack Hiddema

Top