Glimmen

Mooi Haren
HOME  |  Dorpen in Beeld

Glimmen

De oorspronkelijke kern van het dorp Glimmen ligt westelijk van de Rijksstraatweg. Hier staat nu nog het huis te Glimmen aan een lange toegangsweg door het Quintusbos. In de tweede helft van de vorige eeuw is nieuwe woningbouw gerealiseerd op de oude Glimmer Es tussen de Rijksstraatweg en de spoorbaan. Glimmen heeft daarmee duidelijk het karakter gekregen van een forensendorp en is van een klein gehucht uitgegroeid tot in grootte het tweede dorp binnen de gemeente met zo’n 1.300 inwoners. Glimmen beschikt over twee basisscholen en een dorpshuis. Er is een prachtig sportveld met (kunstgras)voetbalvelden en tennisbanen. Op het landgoed De Pol is een 18 holes golfbaan aangelegd.

 • afbeelding
  Trefpuntkerk

  In Glimmen staat de Trefpuntkerk van de protestantse gemeente.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Quintusschool

  De Quintusschool Glimmen is een samenwerkingsschool voor het primair onderwijs. De school is gestart op 18 augustus 2014 en is het resultaat van een fusie van openbare basisschool De Meent en christelijke basisschool De Marke.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Quintusbos

  Aan de westkant van Glimmen ligt het Quintusbos.

  foto: Joram Krol

 • afbeelding
  Paviljoen Appelbergen

  Het Paviljoen Appelbergen is gelegen in het prachtige natuurgebied Appelbergen te Glimmen. Het Paviljoen is een veelzijdig horecabedrijf met zeer uitgebreide mogelijkheden voor jong en oud.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Manege De Bongerd

  Manege de Bongerd beschikt over twee rijhallen en twee buiten rijbanen.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Golfbaan

  In Glimmen werd in 1950 de Noord-Nederlandse Golf & Country Club opgericht. De baan heeft 18 holes.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Dorpshuis De Groeneberg

  In Glimmen staat dorpshuis De Groeneberg, hier worden veel activiteiten georganiseerd.

  foto: Peter Jack Hiddema

 • afbeelding
  Clubhuis van Golfbaan

  Het landhuis dat in 1914 in opdracht van de toenmalige eigenaar van “De Poll”, de heer J.H. Geertsema Wzn. gebouwd werd, is sinds 1954 in gebruik als clubhuis van de NNG&CC. Het werd in 1991 uitgebouwd om een passende accommodatie te bieden voor een 18 holes golfbaan, zonder dat de intimiteit van het oorspronkelijke gebouw verloren ging.

  foto: Joram Krol

 • afbeelding
  Appelbergen

  Ten Oosten van Glimmen ligt het bos Appelbergen. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers in Appelbergen 34 mensen heimelijk begraven, nadat ze hen ter vergelding hadden gefusilleerd. Van de 34 mensen zijn 15 nooit teruggevonden. Tussen 1949 en 2004 zijn diverse pogingen gedaan om deze 15 slachtoffers te vinden, zonder resultaat. In 2004 is in de nabije omgeving van de plek waar de slachtoffers zich vermoedelijk bevinden een monument geplaatst.

  foto: Peter Jack Hiddema

Top